Villa Vandetta åbner i Tivoli

Villa Vandetta åbner i Tivoli

juni 17, 2021 1 Af Helle Jensen

Villa Vandetta åbner i Tivoli: Fra fredag den 18 juni klokken 17:00 kan børn og voksne med hang til gys besøge det anmelderroste scaryhouse Villa Vendetta, når Danmarks største scaryhouse åbner i Tivoli. Det nye scaryhouse har adresse i kælderen af H.C. Andersen Slottet og er udstyret med skuespillere. Selve åbningen foretages officielt af Mr. Vendetta kl. 17:00 i Tivoli København. 

Denne nye uhyggelige forlystelse i Tivoli er for de lidt større børn, da man skal være over 12 år for at kunne tage turen runde i Villa Vandetta. Børn fra 9 til 12 år har dog mulighed for at prøve, ifølge med en voksen.

Der er tale om en tocifret millioninvestering, der altså nu har resulteret i Danmarks største permanente scaryhouse med skuespillere. Modige børn og voksne kan se frem til en 150 meter lang rejse gennem 12 forskellige rum fordelt på 800 uhyggelige kvadratmeter. Udover at give gæster med hang til gys en oplevelse, er formålet at udnytte Tivolis areal endnu bedre, sådan at gæsterne spredes yderligere rundt i forlystelseshaven.

De mindste børn kan i stedet opleve steder i Tivoli, som eksempelvis Rasmus Klump land.

Villa Vandetta åbner i Tivoli og er testet med succes

Kort før den officielle åbning blev pressen inviteret forbi for at teste Villa Vendetta af og begejstringen var stor for det nye tiltag i Tivoli, som også har til formål at udnytte forlystelseshavens m2 bedre.

Forsker på Aarhus Universitet, leder af The Recreational Fear Lab Mathias Clasen sagde efter pressetest:  

”De fleste mennesker kan godt lide den leg med frygt, som man kan opleve gennem horrorfilm eller haunted houses. Det giver biologisk mening, for gennem leg med frygten kan få vigtig indsigt i vores egne følelser og lære noget om vores egne reaktioner, og også få mulighed for at udfordre vores grænser og justere vores frygtreguleringsmekanismer. Vi bliver kort sagt bedre til at håndtere frygt og stress. I vores forskning har vi eksempelvis vist, at folk der ser mange horrorfilm håndterer coronakrisen bedre rent psykologisk. Det tyder altså på at horror – eksempelvis en tur gennem et haunted house – kan fungere som en slags frygt-vaccine”

Historien bag Danmarks største scaryhouse

Historien bag Danmarks største scaryhouse, går på, at der i mange år har boet en familie i H.C. Andersen Slottets kælder, som efter mange års arbejde i Tivoli er blevet glemt. Ingen ved helt, hvem de er, men en ting er sikkert, og det er, at årtiers glemsel har gjort dem grumme, bitre og har forvandlet dem til galninge, som alle bør holde sig langt fra. 👺Noget som de besøgende der tør komme med ind i Villa Vandetta snart vil erfare, når de i en futtogsformation går gennem familiens hus, sådan at chok og forskrækkelser flyder fra krop til krop og ingen slipper for at mærke gyset.

Turen går først igennem den hjemsøgte herskabsvilla, og har gæsterne modet til at gå planken ud, ender de i en skummel kælder, hvis hemmeligheder ikke røbes her. Der er tale om en rejse tilbage i tiden med referencer til i dag og til Tivolis ikoniske karakterer. Der er overraskelser i form af lyde, skuespillere, dunkle gange og korridorer, som gæsterne møder på deres vej. Værsgo – Så er der serveret !

Derfor opsøger vi gyset i Villa Vandetta

Horror og gys har altid været noget, som mennesket har opsøgt, og i løbet af de seneste år er gyserfilm og horror-oplevelser på egen krop blevet stadig mere populære. Men hvorfor er det, at mennesker med vilje opsøger ting, der sikkert vil gøre dem bange? Et paradoks, som har været svært at forklare, men som fagfolk nu er ved at komme tættere på at finde et svar på. Et studie fra Aarhus Universitet viser, at når vi opsøger gyset med vilje, gør vi det som en del af en leg. En leg, der har til formål at forberede os på mødet med et ægte mareridt. Akkurat ligesom når børn leger, at den onde heks kommer for at spise dem, forbereder det dem på at kunne håndtere deres frygt.

“Hvis folk ikke for alvor bliver skræmt af en forlystelse, nyder de ikke oplevelsen i samme grad. Det samme gør sig gældende, hvis forlystelsen skræmmer dem for meget. Det lader altså til at være et spørgsmål om at ramme den helt rette mængde af frygt og fysiologisk ophidselse for at opnå maksimal nydelse.”

Udtaler Marc Malmdorf Andersen, leder af forskningsprojektet på Aarhus Universitet, til cas.au.dk

Villa Vendetta åbner i Tivoli København

Villa Vendetta åbner i Tivoli – Info 

Villa Vendetta i H.C Andersen Slottet

 • Størrelse: 800 M2 uhygge   
 • Længde: 150 meter lang scary vandring i snørklede gange
 • Antal rum: 12 med forskellige scary universer
 • Tid: 5 minutters gys
 • Adgangskrav: Anbefales fra 12 år og er man modig kan børn fra 9 år komme ind i følgeskab med voksen
 • Sæson temaer: Mindre ændringer i løbet af året tilpasset sæsonerne
 • Producent: Tivolis udviklingsafdeling i samarbejde med Dystopia Entertainment i Vejle
 • Pris: Tocifret millionbeløb til etablering af scaryhouse samt drift
 • Åbningstider: Alle Tivolis sæsoner fra 17:00 til forlystelseshaven lukkerVilla Vendetta bliver permanent og suppleres af Det Hjemsøgte scaryhouse under HalloweenVilla Vendetta har adresse i H.C. Andersen Slottet som tidligere husedeKøbenhavns Louis Tussaud´s voksmuseum gennem tre årtier. 

Kort om gys og scary-houses 

 • Scaryhouses popularitet kan spores helt tilbage til det gamle Egypten
 • Det første scaryhouse i verden hed The Orton and Spooner Ghost House og åbnede i 1915
 • I USA er der flere scaryhouses end Target-butikker. Hvilket giver god mening, siden scaryhouse-industrien i USA er omkring 300 millioner dollars værd.
 • Det er en del af vores biologi, at vi er bange for zombier og Draculas spidse tænder. Da de første mennesker levede på Savannen var det en sikkerhedsrefleks at væmmes ved råddent kød, og at løbe skrigende væk, hvis en løves spidse tænder kom for tæt på.  
 • Mange skuespillere i scaryhouses bruger en helt bestemt teknik, når de skal skrige, så de ikke mister stemmen. 

Kilder

 • Mathias Clasen, forsker på Aarhus Universitet og leder af The Recreational Fear Lab
 • Info om Egypten: Popualarmechanics.com
 • Det første scaryhouse og Target: Investors Digest
 • Tallet 300 millioner: Forbes
 • Tivoli København
 • Aarhus Universitet