9 fantastiske togture gennem Tyskland

9 fantastiske togture gennem Tyskland

august 21, 2021 0 Af Helle Jensen

Glem alt om stau på Autobahn’en og nyd i stedet Tysklands skønne natur fra toget. Vi guider dig her til 9 fantastiske togture gennem Tyskland. Fra Nordsøens blå bølger til Alpernes hvide tinder over broer og gennem tunneller.

Hvorfor bruge ferien på at sidde og stresse i stau på Autobahn’en, når du i ro og mag kan slappe og nyde den skønne tyske natur gennem togvinduet? I toget er tiden din egen, og du behøver hverken at bekymre dig om at skulle lede efter ordentlige toiletter eller gode spisesteder, for det hele er ombord. Lad bilen blive hjemme og tag med på 9 fantastiske togture gennem Tyskland, der viser det smukkeste som vores naboland har at byde på. 

Har I brug for et stop undervejs – kan man overveje et besøg i en af Tysklands mange attraktioner – Se listen over der bedste her.

34 kilometer alpeidyl i tog

I mere end 120 år har Berchtesgadener Landbahn kørt den 34 kilometer lange togstrækning gennem Alperne. Turen går fra Freilassing til Berchtesgaden, og trods den korte strækning kan man undervejs nyde udsigten over de imponerende bjerge, idylliske gårde, græssende kør og historiske byer for ikke at glemme en særlig stejl stigning undervejs. Denne tur er særlig smuk om vinteren, hvor landskabet er pakket ind i glitrende sne og ligner noget fra en eventyrbog. Om sommeren kan turen afsluttes med en forfriskende dukkert i bjergsøen Königssee. 

Med tog i fuld fart over 194 broer

Der er fart over feltet, når højhastighedstoget, kaldet ICE, tilbagelægger de 327 kilometer mellem Hannover og Würzburg. På turen krydser toget hele 194 broer og flere tunneler, blandet andet den over 10 kilometer lange tunnel, Landbrückentunnel, der ligger mellem Kalbach og Mottgers og er Tysklands længste tunnel. På vejen kan passagerne læne sig tilbage og nyde landskabet, der snor sig mellem bakker og bindingsværkshuse. På strækning ses også floderne Rhinen og Weser. 

Kryds Kielerkanalen i 42 meters højde

Togstrækningen fra Hamburg til øen Sild viser noget af den smukkeste og mest varierede natur i Nordtyskland. Fra det frodige landskab til marsken og Vadehavet, som har status af nationalpark, går turen. På vejen krydses Kielerkanalen via Hochdonn-broen, der hæver sig imponerende 42 meter over kanalen, der er verdens tætteste befærdede kunstige vandvej med ca. 43.000 skibe om året. Derpå fortsætter turen langs kysten til den 11 kilometer lange Hindenburgdæmning, der forbinder Sild med fastlandet. 

Kultur og natur ved Rhinen 

Kultur og natur går hånd i hånd langs Tysklands kendteste flod Rhinen. Den 70 kilometer lange ICE-rute mellem Köln og Mainz kører langs floden, og undervejs suser både vinmarker, slotte og klipper forbi. Et område, som er at finde på UNESCO’s liste over verdensarv. På vejen ses også Rhinens berømte vartegn, den 194 meter høje klippe Lorelei, hvor den smukke, men ulykkelige Lorelei ifølge sagnet sad og redte sit hår, mens hun sang sine vemodige sange. Sangen og hendes skønhed fortryllede sømændene, så de glemte alt om flodens kraftige strømninger, og skibene blev smadret mod klippen. Forhåbentlig er togførere ikke så nemme at tryllebinde!

Damptog til Bloksbjerg

Damptog til Bloksbjerg i Harzen (Foto: Ferieogborn.dk)
Damptog til Bloksbjerg i Harzen (Foto: Ferieogborn.dk)

I Harzen ligger det kendte bjerg, Bloksbjerg, hvor vi hvert år gør et ihærdigt forsøg på at sende heksene hen Skt. Hans aften. Normalt er der dog ganske fredeligt og smukt på Bloksbjerg, som bl.a. kan opleves, hvis man tager det over 130 år gamle damptog på Harzer Schmalspursbahnen. Som navnet antyder, kører det på smalle skinner, og jo mere toget slider for at komme op ad Harzens bjerge, jo mere røg kommer der op af skorstenen. Fra Wernigerode er det muligt at tage damptoget til toppen af Bloksbjerg, der med sine 1.141 meter er det højeste bjerg i Nordtyskland. Turen tager halvanden time, hvor de sidste 19 kilometer tager en time, men der skal toget også bevæge sig 600 meter opad. Den fantastiske udsigt er hele turen værd, og på en klar dag kan man se toppen af Grosser Inselsberg i Thüringen, Köterberg i Weserbergland og Petersberg nord for Halle an der Saale. Turen kan nemt kombineres med en kort vandretur op til stationen, som ligger i en naturskøn skov.

Læs om flere oplevelser i Harzen

Togrute på den populære ferieø Rügen

Rügen i Østersøen er en populær feriedestination og er samtidig Tysklands største ø. En fin og anderledes måde at opleve den 52 kilometer lange ø er fra toget. I Stralsund på fastlandet hopper man på intercitytoget ved Rügendæmningen, hvorfra turen går til byen Sassnitz på Rügens østkyst. På turen kører man tæt forbi havnen i Altefähr, hvor man får set vuggende sejlbåde og store yachter. Strækningen fører også tæt forbi de berømte kridtklipper ved Jasmunder Bodden. Klipperne er foreviget i den romantiske maler Caspar David Friedrichs berømte maleri ’Kreidefelsen auf Rügen’ og kan minde om Møns Klint

Mittenwaldbahn er en historisk togstrækning i Alperne 

Siden 1912 har Mittenwaldbahn forbundet byerne Mittelwald i Bayern og Innsbruck i Østrig og var den første fuldt elektrificerede jernbane i Østrig. Den 32 kilometer lange togstrækning, også kendt som Karwendelbahn, kommer gennem hele 16 tunneler og krydser 18 broer og viadukter, så det er bare at læne sig tilbage og nyde Alperne. Særlig imponerende er turen over floden Schlossbach på Schlossbachbroen, der er en 66 meter lang stålkonstruktion – Den ikoniske bro er så berømt at den findes som samlesæt til modeljernbaner!

Med tog Berlin-München på fire timer!

Nyd morgenmaden på Alexanderplatz i Berlin og frokosten i en biergarten i München. Godt nok er der 585 kilometer mellem de to byer, men med det hurtige ICE-tog på højhastighedsstrækningen kan turen klares på kun fire timer. Turen fra nord til syd er en oplevelse i sig selv. Toget passerer den smukke Thüringer Wald, hvor man krydser 29 broer, smukke søer og idylliske landsbyer. Ruten fører også gennem storbyerne Leipzig og Nürnberg. 63 kilometer af ruten må passagererne dog forberede sig på en sort udsigt, da eksprestoget drøner gennem 22 tunneler. Også Europas længste jernbanebro, Saale-Elster-broen, på 8,6 kilometer, kan de rejsende gæster glæde sig til. 

Ta’ på opdagelse i tog gennem Ruhr

Mange forbinder Ruhr-distriktet med tung industri og kulminedrift, men området har gennemgået en kæmpe forvandling og har udviklet sig til et kulturelt kraftcenter, uden den industrielle historie er blevet glemt. Området rummer over 1.000 industrielle monumenter, 200 museer og masser af teatre. Meget af det findes i Ruhrs gamle industribygninger, som stadig dominerer landskabet. Der er med andre ord nok at se på, hvis man hopper på toget i enten Münster eller Dortmund. Fra Ruhr krydser toget Rhinen og sætter kursen mod Köln, hvor man kan stige af toget og opleve byens berømte domkirke. 


FAQ om de 9 fantastiske togture gennem Tyskland

Hvor lang tid tager det med tog fra Berlin til München?

Med højhastighedstog kan turen klares på kun 4 timer!
Læs mere i artiklen

Kan man køre med tog til Bloksbjerg?

Ja – Det gamle Damplokomotiv klarer turen til Nordtysklands højeste bjerg.
Læs mere i artiklen

Hvor lang er Europas længste jernbanebro?

Europas længste jernbanebro er Saale-Elster-broen på 8,6 kilometer.
Læs mere i artiklen

Hvad hedder Tysklands længste tunnel?

Landbrückentunnel er Tysklands længste tunnel, med en længde på mere end 10 kilometer!
Læs mere i artiklen


Kilde: Tyskland Rejselandet