OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år

OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år

marts 25, 2021 0 Af Helle Jensen

OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år: Søfarten og havet er en af modens allerstørste inspirationskilder. Lige fra matroskraver, striber og sømandstrøjer til kreationer af modeskabere som Jean Paul Gaultier, Coco Chanel og Iris van Herpen. Med særudstillingen “OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år” sætter M/S Museet for Søfart fokus på den maritimt inspirerede mode, og trækker tråde fra modetendenser og beklædningsgenstande til det maritime håndværk og søfartshistorien bagved. Museets hidtil største særudstilling “OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år” er en hyldest til havet, søfarten og det gode håndværk.

LÆS OGSÅ: Sådan åbner attraktionerne i Danmark

”Danmarks nationale søfartsmuseum skal ikke alene fortælle historier om skibe og last, men også om det aftryk søfarten sætter på hele vores kultur og identitet. De fleste danskere har en stribet bluse i klædeskabet eller et gammelt familiefoto af en dreng i matrostøj. Modeindustrien har stjålet med arme og ben fra søfarten, og bragt maritime traditioner og håndværk ind i de store modehuse, og også i vores garderobe og hverdag. Den historie ville vi gerne fortælle.”

siger Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart

Udstillingen OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år

Ny udstilling på Museet for Søfart (Philip Treacy_Nick Harvey)
Ny udstilling på Museet for Søfart (Philip Treacy_Nick Harvey)

OCEANISTA spænder fra klassisk sømandsstrik til kjoler af mundblæst glas, knob eller tatoveringer. Udstillingen præsenterer både verdenskendte modehuse og helt unge danske talenter i et farverigt og magisk undervandslandskab af koraller, lyd og lys. Dermed henvender udstillingen sig især til alle der trænger til en oplevelse, værdsætter godt håndværk eller drømmer om at opleve internationale modeskaberes kreationer tæt på. En af stjernerne i udstillingen er erpen herpen en hat formet som et sejlskib af hattekunstneren, Philip Treacy, der bl.a. skaber hatte for den engelske dronning og Lady Gaga. Hatten er et kunstværk i sig selv, men peger også tilbage på 1770’ernes Frankrig, hvor Marie Antoinette og andre patriotiske damer satte sejlskibe ind i frisurer og hatte som en hyldest til den franske flåde. Sådan dukker søfartshistorien frem overalt i moden og i udstillingen, fortæller modeforsker Maria Mackinney-Valentin, der også er kurator på udstillingen.

”Moden og søfart har et langt og passioneret kærlighedsforhold. Det handler om at drømme sig til eksotiske verdener. Om en dedikation til håndværket. En smag for uniformer. Og så elsker moden den sexede sømand og den langtidsholdbare æstetik i søfartens kulturhistorie.”

siger modeforsker og kurator, Maria Mackinney-Valentin

Museet for Søfart åbner igen

OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år åbner 21 april sammen med det øvrige museum.
Udstillingen kan opleves frem til d. 28. november 2021.

På M/S Museet for Søfart kan man også opleve udstillingerne Big Dock, om Bjarke Engels ideer og visioner omkring skabelsen af museet og The Magic Box, om globalisering og moderne søfart.

Læs mere om udstillingerne og se åbningstider her

FAQ om OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år

Hvad er OCEANISTA?

OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år er Museet for søfarts nye udstilling om mode og søfart.
Læs mere i artiklen

Hvad kan man opleve på udstillingen “OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år”?

Udstillingen sætter fokus på den maritimt inspirerede mode.
Læs mere i artiklen

Kilde: Pressemeddelelse