Cykelferie i bæredygtig tysk landsby

Cykelferie i bæredygtig tysk landsby

januar 20, 2021 0 Af Helle Jensen

Den tyske by Schmilka giver mulighed for cykelferie i bæredygtig tysk landsby.

Den lille tyske landsby, Schmilka, som ligger midt i en nationalpark nær grænsen til Tjekkiet, er ikke bare grøn som følge af den smukke omgivende natur. Schmilka er en bæredygtig landsby, og besøges hele året rundt af nysgerrige turister, også fra Danmark.

Den tyske landsby Schmilka (Foto: Tysk Turist Information)
Den tyske landsby Schmilka (Foto: Tysk Turist Information)

Cykelferie i bæredygtig tysk landsby

Børnefamilier med større børn der er glade for at cykle og vandre, kan med fordel besøge tage på cykelferie i den bæredygtige tyske landsby, Schmilka – ikke mindst i de varmere måneder. Landsbyen ligger direkte ned til Elben, og Schmilka er et oplagt udgangspunkt for cykelruten Elberadweg. Også på en af Tysklands smukkeste vandreruter, Malerweg, lægger man vejen forbi landsbyen. 

Schmilka kan selvfølgelig også besøges om vinteren – Denne periode ikke så meget for børnefamilier. Lokalbefolkningen har dog altid været begejstret for de koldere måneder fra midten af november til midten af marts, hvor man kan nyde et boblebad eller en sauna efterfulgt af et isbad – eller omvendt. Her drikker man naturligvis også gløgg og ikke kun til jul.

LÆS OGSÅ: Bæredygtig ferie i Nordjylland

Schmilka er en bæredygtig landsby

Den tidligere østtyske landsby, Schmilka, finder man midt i nationalparken Sächsische Schweiz nær grænsen til Tjekkiet og direkte ved floden, Elben. Gennem de seneste 20 år er landsbyen gået fra at være gået i stå til en levende landsby med 160 senge til overnattende gæster.

Det første certificerede økologiske hotel i Sachsen, Bio- & Nationalparkhotel Helvetia, der åbnede i 2007, blev et bæredygtigt flagskib for Schmilka. Hotellet, der er det første certificerede økologiske hotel i Sachsen, har et køkken, som kun serverer regionale økologiske produkter, og herudover benyttes 100 procent grøn elektricitet og vedvarende energi. Hotellet er samtidig et hyggeligt sted med en frodig have og grønne omgivelser. 

Landsbyen har nu flere bæredygtige overnatningssteder, og i dag er der mere end 160 gæstesenge, der stort set alle sammen fokuserer på bæredygtighed.

En vision om bæredygtig ferie

Sven Erik Hitzer hedder manden, der står bag landsbyens bæredygtige løft og samtidig ejer størstedelen af den. Sven Erik Hitzer kendte Schmilka fra da han selv var gæst i byen og besøgte regionen for at vandre og klatre. Han tog stedet og det omkringliggende landskab til sig. Da muligheden opstod, købte Hitzer den århundrede gamle landsbymølle i Schmilka. Med dette lagde han de første byggesten til den nye landsby. Siden da har Sven Hitzer pustet nyt liv i mange andre lokale virksomheder. For fem år siden blev der tilføjet et bageri, et bryggeri og en café, der er samlet under paraplymærket BIO Refugium grundlagt af Hitzer. På trods af beskedne 75 indbyggere og 69 huse har byen således i dag et bageri, der er åbent syv dage om ugen, to restauranter, to caféer og et bryggeri.

LÆS OGSÅ: 100 bedste attraktioner i Tyskland

Bagekunst som for 300 år siden

Gammeldags bageri i Schmilka (Foto: Tyks Turist Information)
Gammeldags bageri i Schmilka (Foto: Tyks Turist Information)

Den historiske vandmølle fra 1665 er den ældste bevarede bygning i Schmilka. Tilknyttet møllen er Schmilkas bageri, hvor der bages som for 300 år siden. Gæster inviteres her til at følge, hvordan lækkert bagværk skabes fra bunden. Den historiske træovn i bageriet fungerer i bedste velgående, hvilket giver bagningen smag og autencitet. Der bages simpelthen som for 300 år siden. Uanset om det er i bageriet, i caféen eller i restauranten i Schmilka, er alle produkter, der sælges, økologisk certificerede. Ingredienserne kommer hovedsageligt fra regionen, og nogle dyrkes i den bæredygtige tyske landsby.

Se meget mere og find overnatningsmuligheder i Schmilka her

Kilde: Tysk Turist Information