Hammershus borgruin

Hammershus borgruin

juli 28, 2021 Slået fra Af Helle Jensen
Brugernes bedømmelse af Hammershus
Sending
User Review
4.5 (2 votes)

Hammershus borgruin ligger på det nordlige Bornholm og er Nordeuropas største slotsruin. Her har slottet haft en stor plads i Bornholms og Danmarks-historie. I middelalderen har Hammershus ageret forsvarsværk for Bornholm og den som havde kontrollen over Hammershus, kunne kontrollere øen.

Find flere gode oplevelser på Bornholm her

Om Hammershus borgruin

Hammershus betyder Huset på klippen, hvilket passer utroligt godt da borgen er opført på en høj klippe. Klippen ligger helt ud til vandet mod Sverige, med en afstand på ca. 35 kilometer til netop Sverige.

I sin storhedstid i 1200 til 1500-tallet har Hammershus spillet en vigtig rolle for Danmark og Bornholm. Her har forskellige ejere styret Bornholm og indlevet skatter og afgifter fra de sejlende i østersøen, samt bønderne på øen. Med årene mistede Hammershus dog vigtigheden, da forsvaret af borgen blev sværere at holde pga. udviklingen af bla. kanoner. Flere gange blev stedet indtaget på kun få dage på baggrund af netop nye muligheder for at nedbryde mure på afstand.

Til sidst flyttede ejerne helt ud for at bosætte sig på mere moderne herregårde på Bornholm. Herefter gik borgen i forfald, for til sidst at blive helt forladt.

Hammershus på en sommerdag (Foto: Ferieogborn.dk)
Hammershus på en sommerdag (Foto: Ferieogborn.dk)

Historien om prinsesse Leonora Christina på Hammershus

Leonora Christina var datter af den danske konge Christian d. 4 og var gift med Corfitz Ulfelt. Men under krigen med svenskerne var Leonora og hendes mand på svenskernes side. Da Christian d. 4 fandt ud af dette, blev begge fanget og sat i husarrest på Hammershus. Her sad de så fra 1660 til 1661, men imens de sad tilfangetaget i tårnet på Hammershus lykkedes det dem at flygte på helt eventyrligvis. En nat sprang de ud af vinduet fra det høje tårn og firede sig ned ved hjælp af lagener der var bundet sammen.

De to flygtninge blev dog fundet allerede dagen efter og ført tilbage til borgen.

Brohuset

Brohuset ved Hammershus (Foto: Ferieogborn.dk)
Brohuset ved Hammershus (Foto: Ferieogborn.dk)

Skønt placeret midt i naturruren med udsigt til Hammershus ligger Brohuset. Her finder man toiletter, en cafe med mulighed for at købe mad og drikke og en mindre udstilling om historien om Hammershus. Brohuset er en smuk bygning som bestemt er et besøg værd.

Området omkring Hammershus borgruin

Området omkring Hammershus borgruin er naturrigt og klippefyldt landskab, med flere ruter man kan følge til fods.
Her kan man bl.a. gå en omkring Brohuset og dalen omkring borgen. Det er også muligt at medbring madpakken og spise i det fri.

Tæt på Hammershus finder man også Opalsøen som giver udfordringerne for større børn og voksne med hang til et sug i maven – Læs mere her

Find vej og Parkering

I kort gåafstand fra Hammershus finder man en større p-plads. Her koster det 30 kroner for 6 timers parkering. Det er også muligt at cykle til Hammershus. Her kan man stille cyklen tæt med og gå det sidste stykke for Brohuset og op til borgen.

Se kortet herunder

Hammershus borgruin
Slotslyngvej 9
3770 Allinge
Danmark