Skiferie med børn

Skiferie med børn

januar 6, 2024 0 Af Helle Jensen

Børn og ski er 2 ting der hænger super godt sammen! Skiferie med børn er den perfekte ferie for familier der elsker at komme ud i naturen.

Efter at have været på ski med både egne og andres børn i løbet af de sidste 10 år – Så er min holdning helt klar: Børn skal selvfølgelig med på skiferie 🙂

Vi har samlet nogle gode råd til skiferie med børn:

Skiferie med små børn

Mit ældste barn på 5 år har nu været med på ski 3 gange – og han kan nu bremse, dreje og generelt begå sig på de fleste pister. Vi har 2 ud af de 3 gange benyttet os af den lokale skiskole, hvilket fungerer super godt. Især på vores tur til Sälen i Sverige har dette fungeret helt suverænt. (se artikel om Sälen her

TIP om Skiskole:
Det er tydeligt at børnene rykker sig meget ved at være sammen med en dygtig skilærer og andre børn på samme niveau. Men husk at en skiferie med børn handler om at være sammen. Et godt tip er derfor at sende børnene afsted om formiddagen og vær stå på ski sammen hele familien om eftermiddagen.

Min pige på 2 år har netop været med på hendes anden skiferie. Den første foregik primært på kælk, men selvfølgelig med skistøvler på, så hun kunne vænne sig til at gå i disse. Og så gav det hende følelsen af at hun var med på lige vilkår med hendes ældre bror, hvilket man bestemt ikke skal underkende 😉
Det er dog vigtigt at huske at skiferien skal være en god oplevelse for både børn og voksne. Børn udvikler sig forskelligt og nogle er derfor klar til at stå på ski i en tidlig alder og andre kommer efter det lidt senere.


TIP:
Find flere forslag til skiferie for Børn – Klik her


Skiferie med små børn – Husk skiselen

I år har hun så været på ski for første gang – Dog har hun ikke været på skiskole da de typisk først starter fra 3 år. 

På skiferie med børn
På skiferie med børn

Vi valgte derfor at investere i en Skisele og en klemme til skiene. Og det virker fint. Jeg er med på at denne løsning deler vandende blandt forældre. Nogle mener at barnet ikke lærer teknikken rigtigt ved at benytte en sele, da barnet ikke får samme følelse for at bruge kroppen til at bremse og dreje. Andre (ligesom mig) ser ikke dette som et problem, men en mulighed for at barnet kan være med på pisten sammen med sin familie.

Hvilke pister skal I køre på – vi har lavet en miniguide

At se stoltheden i øjnene, når vi kører ned ad pisten i samlet flok, er helt ubeskrivelig!

TIP til skiferie med børn: 2 år er en tidlig alder at stå på ski – men inden ferien hørte jeg et gammelt husråd: “Kan barnet hoppe – Så kan barnet køre på ski”

Jeg skal være ærlig, både moren og jeg var noget skeptisk inden ferien, og havde helgarderet ved at medbringe en kælk. Men efter en uge på ski, hvor min datter har sunget diverse sange, råbt på mere fart og drukket sin daglige Heise choko med et fast bredt smil – Så er jeg helt overbevist! Børn skal på ski så snart de kan hoppe over de usynlige streger på gulvet 😉

Børn elsker skiferie – Men husk pauser

Børn er forskellige og nogle har fuld fart på hele dagen, indtil de rammer dynen om aftenen. Imens andre har brug at koble af med en bog, fjernsyn, iPad eller som vores den mindste – en Heise choko. På skiferien er det klart at anbefale mange pauser. 

Ligemeget om det er en ferie nordpå i Sverige og Norge, hvor pausen typisk holdes i varmestuen eller i hytten. Eller sydpå, hvor pausen holdes på cafeer på bjerget, enten indenfor i de hyggelige typisk alpeinspirerede stuer, eller hvis vejret er til det, så udenfor med udsigt over pisten og bjergene. Ligemeget hvad, så er det super hyggelig kvalitets tid. Og holdes der godt med pauser, sikres en god dag med børn i godt humør hele dagen – Og det er bare sjovest !

Skiferie med swimmingpool

Da vores børn stadig er meget små (2 og 5 år) har vi valgt at bo et sted med adgang til en swimmingpool. Det er ikke fordi vi forventer at benytte denne hver dag i flere timer. 

Men for børnene betyder det meget at få et eller flere små afbræk fra skiløbet. Især sidst på ugen kan det være en god ide at køre lidt tidligere hjem fra pisten for at hoppe i poolen.

Det gælder i øvrigt også for de voksne – for Skiløb er super sjovt og en helt suveræn måde at tilbringe en aktiv ferie med familien, hvor hele familien kan deltage på (næsten) lige vilkår – Men det kan også være hårdt for en lettere utrænet krop at gennemføre 6 dage a’ 6 timers skiløb. Så en tur i poolen for at løsne lidt op – det kan anbefales.

Husk at tjekke pakkelisten til skiferien – find den her

FAQ om skiferie med børn

Hvor gamle skal børn være for at køre på ski?

“Børn kan køre på ski når de kan hoppe”, sådan lyder et gammelt huskeråd.

Hvor gammel skal børn være for at komme på skiskole?

De fleste skiskoler tager først børn ind der er 3 år og er renlige. Der er dog enkelte rejseselskaber som tilbyder vuggestue imens forældrene står på ski.

Må man køre på kælk på skibakkerne?

Nej, man ikke køre på kælk på skibakkerne. Dog er der mange steder lavet decideret kælkebakker til børnene.

Skal børn have skisele på?

Det er helt op til børnenes forældre. Mange rutinerede skiløbere mener noget forskelligt. Læs mere om skisele til børn i artiklen.

God skiferie 🙂