Malta – Anmeldelse

Malta – Anmeldelse

februar 23, 2024 0 Af Helle Jensen

Malta med børn – Malta er en fantastisk feriedestination. Her er der solskin, skøn natur og vandet er varmt hvad end du hopper i poolen eller tager til stranden. Maden er eksotisk og autentisk. Der er masser af muligheder for ophold på Malta med børn – både med og uden all-inclusive.

  1. Hvor ligger Malta?
  2. Hvad kan man opleve på Malta med børn?
  3. Hvad er Mellieha Holiday Centre?
  4. Hvad synes vi om Malta?

Vi bookede vores ophold på Malta som en familietur – 4 forældre, 2 små børn og 2 bedsteforældre. Det gjorde det muligt at splitte os op til forskellige udflugter, men hvor vi kunne samles om eftermiddagen på feriecenteret Mellieha Holiday Centre, hvor oplevelserne kunne deles med resten af familien. På denne måde fik både børn og voksne mulighed for at tage på de ture der passede bedst til ud fra interesse og formåen. En super god måde at tage til Malta med børn, som jeg varmt kan anbefale.

Husk at få alt med når du pakker tasken til ferien – Se vores pakkeliste til charterferien her.

Malta – Området

Malta med børn: Huler på Malta
Huler på Malta

Malta er en ø-stat i middelhavet syd for Italien. De 2 største øer er Malta og Gozo. Malta er klart den største ø på 246 km2, det svarer ca. til størrelsen på Langeland i Danmark. Der er dog stor forskel på hvor mange mennesker der bor på øerne. Malta har ca. 500.000 beboere (Langeland har ca. 14.000 beboere) hvilket gør Malta til et af de tættest befolkede områder i verden.
Den lille ø gør det nemt at komme rundt på øen, da alt ligger indenfor for kort afstand. Faktisk kan det meste nåes på blot 30 minutter i bus, det giver perfekte forhold for at børn kan komme med rundt uden at blive køresyge og uden at miste gejsten inden målet er nået.

Maltesisk er det officielle sprog på Malta, men de fleste maltesere snakker fint engelsk, hvilket giver god mulighed for at komme i snak med den generelt åbne befolkning. Engelsk er dog ikke det eneste de har har arvet fra briterne, de kører også i venstre sidde af vejen, hvilket er en rar oplysning hvis i overvejer at leje en bil for at komme rundt på øen 😉

Malta bærer præg af det varme klima tæt på Afrika, så på en sommerdag kan temperaturen komme helt op på 40 grader (30 grader i gennemsnit), hvilket er vigtigt at have med i overvejelserne når familierejsen til Malta planlægges. Her kan det klart anbefales at bestille rejsen i foråret eller om efteråret, da temperaturen her er faldet til omkring de 25 grader og det dermed er nemmere for børn og især mindre børn at opholde sig udendørs ved strand, pool og attraktioner på øen.

Husk at ligge et feriebudget inden rejsen bestilles – Beregn dit feriebudget her.

Maltas historie

Med et besøg på Malta og Gozo er det næsten uundgåeligt at få et indblik i historien på øen. For med en central placering i Middelhavet har Malta været midtpunkt i flere krige og storhedstider gennem historien. Malta har været under arabisk, normannisk og britisk styre – Men øen bærer nu mest præg af en ca. 300 årig periode fra ca. år 1500 frem til 1800, hvor korsridderne fra Johannitterordenen kontrollerede øen og forsvarede øen tappert imod større magter fra de omkringliggende lande. På Malta kan man flere steder opleve bygninger og forsvarsværker fra denne tid. Bland andet i hovedstaden Valletta hvor byen er omkranset af en høj mur, som beskyttede imod plyndringer fra sørøvere og invasioner fra fremmede magter. Malta har i dag et demokratisk selvstyre og er dermed en selvstændig ø-stat.

Malta med børn: Elefantklippen på Malta
Elefantklippen på Malta

Oplevelser på Malta med børn

  • Gozo
  • Valletta
  • Mdina
  • Byfest
  • Bådtur
  • Skipper skræk (Popeye Village)

Gozo

Gozo ligger nord for Malta og er den 2. største ø i ø-staten. Det siger dog ikke så meget, da øen kun måler 67 km2. Men på trods af øens størrelse bor der ca. 30.000 på øen. Fra Malta går der flere ture til Gozo med båd og færge.

På Gozo finder man en mere frodig ø end Malta, hvor der dyrkes landbrug i langt højere grad en på hovedøen Malta.
Ud over den frodige natur er det også på Gozo at man kunne opleve det “Blå vindue”, som var et 100 meter bredt og 20 meter højt stykke klippe, som var formet som et vindue. Vinduet er dog styrtet sammen i 2017 🙁
På Gozo finder man også de megalitiske templer (kæmpens tårn) som er ikke mindre end 5.500 år gamle og er en del UNESCO verdensarv.

Det er også på Gozo man finder Calypsos hule, som efter den græske mytologi var der Calypso holdt Odysseus fanget i hele 7 år. Hulen er 15 meter lang og giver en fantastisk udsigt over bugten og den røde sandsstrand.

Valletta

Valletta er Maltas hovedstad med beskedne 6.000 indbyggere. Men byen er fantastisk flot, med et væld af historiske bygninger, forsvarsværker fra middelalderen. Faktisk er byen bygget fra år 1566 af arkitekter med udgangspunkt i at kunne beskytte øen. Det er derfor også dette de største seværdigheder i byen udsprænger fra, såsom Palace of Grand Masters, forsvarsmuren, Katedralen og stemningen fra den smukke handelsgade og de smalle gader.

Mdina

Mdina er Maltas tidligere hovedstad, men er en lille by med kun ca. 250 indbyggere. Byen er alligevel aldeles spændende for både børn og voksne, da byen er bygget som en stor borg, med et fæstningsværk som omkranser hele byen. Byen er en utrolig populær turistby bla. pga. serien Game of Thrones har benyttet byen til optagelser.
Har familien, som vores, en forkærlighed for korsriddere og middelalderen generelt, så er dette sted et “must see”. Her får man fornemmelsen af at være taget med tidsmaskine ca. 500 år tilbage i tiden – det er fedt!

Tip: Kagerestauranten i tårnet er absolut et besøg værd.

Byfester

På Malta er flertallet katolikker, hvilket betyder at flere helgener fejres. Det betyder bland andet at der hver weekend henover sommeren afholdes byfester i mindst 3 byer.
Vi tog selv til byfest i Mellieha og oplevede Maltesisk kultur helt tæt på. Her var der optog op gennem gaderne med kreative udklædninger, som store drager og korsriddere. Det er meget flot og underholdene og helt sikkert noget for børn i alle aldre.

Bådtur og snorkeltur

Malta er fyldt med klipper, huler og gode steder at dykke og snorkle. Vi var selv på en bådtur hvor vi sejlede forbi Gozo og helt tæt på den nordligste del af Malta. Her kunne vi komme helt tæt klipper og huler, som vandet har dannet i løbet af de seneste mange tusinde år.
Tip: Turen er ikke for helt små børn – men børn fra 5-6 år vil kunne komme med på turen.

Skipper skræk byen (Popeye Village)

I 1979 skulle Disney optage skipper skræk-filmen “Sweethaven” med Robin Williams i hovedrollen som den spinatspisende skipper skræk.
Dermed byggede de Popeye Village i det nordlige Malta, tæt på Mellieha med skæve huse som filmkulisse.
I dag fungerer stedet som forlystelsespark hvor børn og voksne kan møde skipper skræk, Olivia og resten af figurerne fra filmen. Hver dag kl. 12.30 er det endda muligt at opleve Olivia blive gift med skipper skræk ❤️
Er du på Malta med børn – så er det helt klart et hit 🙂

Malta med børn – så er det Mellieha Holiday Centre

Malta med børn: Mellieha set fra vandet
Mellieha set fra vandet

På vores ferie til Malta boede vi på feriecentret Mellieha Holiday Centre, som ligger på den nordlige del af øen tæt ved den skønne by Mellieha, som er en oplevelse værd i sig selv.
Dette feriecenter fungerede helt fantastisk og kan absolut anbefales alle børnefamilier – Jeg har derfor valgt at lave et helt afsnit om dette 🙂

Mellieha Holiday Centre er tegnet af den danske arkitekt Hans Munk Hansen, som helt klart har formået at blande natur, feriehuse og feriecenter i en skøn forening, som giver alle fordele ved at tage til Malta med børn.
Feriecenteret består af fritliggende feriehuse med egen gårdhave og tagterrasse. Feriehusene kan bestilles med airconditioning, hvilket er et must i sommerperioden pga. varmen.
På feriecentret er der 2 restauranter, en cafe og bar, indendørs- og udendørs-swimmingpools, babypool, minigolfbane, legeplads og supermarked. Herudover skaber de danske guider en god oplevelse med god service, børneaktiviteter og ugentligt show på den lille udendørs scene med tilhørende buffet. Du kan booke og finde flere oplysninger om Mellieha holiday centre her.

Kun 300 meter fra Mellieha Holiday centre ligger Maltas bedste badestrand med mulighed for leje af liggestole og med flere caféer som tilbyder både mad og drikke. Det er en hel klar anbefaling at tage en tur til stranden, på trods af de fine faciliteter på feriecentret, da børn er vilde med at lave sandslotte og soppe i bølgerne fra havet.

Bedste restaurant på Malta: Rebekahs Restaurant i Mellieha
Rebekahs Restaurant i Mellieha

Tip: Tag aftensmaden på restaurant Rebekahs i byen Mellieha – det er god mad, charmerende omgivelser i restauranten og ikke mindst en skøn og nærværende betjening. (Husk at bestille bord)

Anbefaling af Malta med børn

Børnvenlig☀️☀️☀️☀️☀️
Transport til stedet☀️☀️☀️☀️☀️
Området generelt☀️☀️☀️☀️☀️
Pris☀️☀️
Samlet vurdering☀️☀️☀️☀️