Cirkus Jul – Juleforestilling for børn

Cirkus Jul – Juleforestilling for børn

december 5, 2021 0 Af Helle Jensen

Muskelsvindfonden præsenterer nu – sammen med Saxo og Aarhus Teater – Cirkus Jul. Juleforestillingen for børn, som får premiere d. 18 november i år, skal blandt andet bidrage til at sætte læsning på dagsordenen.

Muskelsvindfonden er hovedarrangøren bag juleforestillingen Cirkus Jul. Muskelsvindfonden er blandt andet også kendt for den faste sommertradition for børn – Cirkus Summarum, som er skabt i samarbejde med DR. Med stærke samarbejdspartnere som Saxo og Aarhus teater ombord, er Muskelsvindfonden nu klar til at levere en juleforestilling med samme høje niveau, som vi kender fra Cirkus Summarum:

”Med erfaringerne fra Cirkus Summarum ved vi alt om, hvor fantastisk et scenerum en cirkusmanege udgør. Som alle andre har vi i Muskelsvindfonden et nært og varmt forhold til børnelitteraturens mange vidunderlige figurer, og vi er stolte over, at vi sammen med Saxo og Aarhus Teater får mulighed for både at skabe en magisk forestilling og samtidig styrke børnenes lyst til at forsvinde ind i de litterære universer,” 

Udtaler Direktør i indsamlingsafdelingen hos Muskelsvindfonden, Theis Petersen, der ser frem til at kunne præsentere det magiske juleshow til november.

LÆS OGSÅ: Mød Rasmus Klump i Tivoli

Cirkus Jul – Juleforestilling for børn med ambitioner

Ambitionen for Cirkus Jul, er at skabe Danmarks smukkeste og hyggeligste julecirkusplads, der gerne skal dufte af gløgg, æbleskiver, juletræer og savsmuld, krydret med oplyste telte – og have højtlæsning og børnebøger tilgængelige i hvert hjørne. Ambitionen er derfor at give publikum en fortryllende oplevelse i og udenfor cirkusteltet.

Men missionen bag Cirkus Jul er også at inspirere og minde børn og forældre om, at bøger og læsning spiller en afgørende rolle i børns opvækst og dermed på den videre færd i verden.
Natasha Brandt, Direktør for Saxo glæder sig over samarbejdet og muligheden for at sætte fokus på børns læsning gennem Cirkus Jul, hvor Saxo særligt bidrager med viden om bogmarkedet og børnelitteratur:

”Som Cirkus Jul-partner vil Saxo være med til at inspirere til gode læseoplevelser for store og små. Børnelitteraturen er propfyldt med magi og fantastiske fortællinger, som alle børn fortjener at opleve. Et langt læseliv begynder med læseglæde, og det skal vi sammen være med til at fremtrylle til Cirkus Jul.”

Teaterdirektør ved Aarhus Teater, Trine Holm Thomsen, udtaler om samarbejdet og den kunstneriske udvikling af forestillingen:

”Når tre forskellige institutioner med national rækkevidde og speciale inden for cirkusbøger og teater får mulighed for at forene kræfterne, bliver jeg interesseret. Når kræfterne bruges på at skabe en cirkusforestilling for de mindste med potentiale for dramatisk kvalitet og julemagi, bliver jeg varm om hjertet. Og når så forestillingen og hele oplevelsesuniverset omkring den har fokus på at styrke børns kulturelle dannelse, som er en kerne i Aarhus Teaters ’livssyn’, er jeg ikke i tvivl om dette nye samarbejdes muligheder. Jeg glæder mig – som et lille barn – til Cirkus Jul og samarbejdet med Muskelsvindfonden og Saxo.”

CIRKUS JUL plakat 2021
CIRKUS JUL plakat 2021

Stærke kræfter bag muskelsvindfondens juleforestilling

Til at iscenesætte holdet af levende børnebogsfigurer og artister har Muskelsvindfonden allieret sig med instruktøren Martin Lyngbo, som gennem en lang årrække fungerede som teaterdirektør for Mungo Park i Allerød og senere også i Mungo Park Kolding. Martin har skrevet Cirkus Jul sammen med det anerkendte multitalent Tomas Lagermand Lundme, der foruden at være dramatiker også kan kalde sig forfatter, billedkunstner, skribent og debattør.

Foruden de dygtige skuespillere i manegen, vil cirkusteltet fyldes med dans og sang. Det akkompagneres af det juleorkestret, som føres an af den Reumerthædrede kapelmester Jeanett Albeck.

Holdet af skuespillere offentliggøres efter sommerferien.

Om Cirkus Jul

Cirkus Jul finder sted fra den 18. november til den 20. december og kombinerer kendte børnebogsuniverser med teater, sang og dans i en stort opsat juleforestilling. I Cirkus Jul optræder de velkendte karakterer fra den danske børnelitteraturs skatkammer for første gang i samlet flok – i levende live midt i cirkusmanegen.

Man kan blandt andet glæde sig til at opleve Jakob Martin Strids Mustafa, kendt fra Mustafas kiosk, og Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesens Vitello. Hertil kommer klassiske figurer som Ole Lund Kirkegaards Orla Frøsnapper og næsehornet Otto såvelsom Hanne Hastrups Cirkeline. Alle er figurer fra ikoniske universer, som adskillige generationer af danskere er vokset op med i højtlæsningen, og som forestillingen Cirkus Jul nu bringer videre til landets yngste generationer.

Oplevelsen starter allerede uden for teltet, hvor man inden showet vil kunne opleve en skov af juletræer og nyde duften af gran, mens de voksne nyder et glas gløgg og de små en kop dampende varm kakao med flødeskum. For dem, der ikke kender bøgerne godt, eller som bare har lyst til at få dem genopfrisket, kan man få læst de første kapitler af forestillingens boguniverser højt, inden man på magisk vis kan opleve dem komme til live i manegen.

Billetsalget starter i dag den 4. maj, og julemagien i Cirkus kan opleves i henholdsvis på Bellahøj i København og på Tangkrogen i Aarhus.

Se den samlede spilleplan herunder.

Cirkus Jul – Forestillinger – Dato og tid:

Forestillinger i København, Bellahøj

UGE 46

 • Tirsdag den 16. november kl. 17.00 (forpremiere)
 • Onsdag den 17. november kl. 17.00 (forpremiere)
 • Torsdag den 18. november kl. 17.00
 • Fredag den 19. november kl. 17.00
 • Lørdag den 20. november kl. 12.30 & kl. 16.30
 • Søndag den 21. november kl. 12.30 & kl. 16.30

UGE 47

 • Torsdag den 25. november kl. 17.00
 • Fredag den 26. november kl. 17.00
 • Lørdag den 27. november kl. 12.30 & kl. 16.30
 • Søndag den 28. november kl. 12.30 & kl. 16.30

Forestillinger i Aarhus, Tangkrogen

UGE 49

 • Torsdag den 9. december kl. 17.00 (forpremiere)
 • Fredag den 10. december kl. 17.00
 • Lørdag den 11. december kl. 12.30 & kl. 16.30
 • Søndag den 12. december kl. 12.30 & kl. 16.30

UGE 50

 • Torsdag den 16. december kl. 17.00
 • Fredag den 17. december kl. 17.00
 • Lørdag den 18. december kl. 12.30 & kl. 16.30
 • Søndag den 19. december kl. 12.30 & kl. 16.30

UGE 51

 • Mandag den 20. december kl. 12.30 & kl. 16.30

Billetpriser

Bliver juleforstillingen i manegen ligeså populær som Cirkus Summarum – Så er det en god ide at købe billet i god tid.

Billetterne koster mellem 175 kroner og 345 kroner i løssalgspris inkl. gebyr.
Billetter sælges gennem www.cirkusjul.dk.

FAQ om Cirkus Jul

Hvem har skrevet Cirkus Jul 2021?

Cirkus Jul er skrevet af Tomas Lagermand Lundme og Martin Lyngbo.
Iscenesat af Martin Lyngbo og med kapelmester Jeanett Albeck. Toniah Pedersen er koreograf.

Hvad er Cirkus Jul?

Cirkus Jul er en juleforstilling for hele familien som vækker de klassiske børnebogskarakterer, som både bedsteforældre, forældre og børn genkender fra deres barndom, til live.

Hvilke børnebøger handler Cirkus Jul om?

Cirkus Jul vækker de klassiske børnebogskarakterer, som både bedsteforældre, forældre og børn genkender fra deres barndom, til live.

Hvilken aldersgruppe er Cirkus Jul for?

Karaktererne og forestillingen henvender sig primært til børn i alderen 3-9 år, men barnlige sjæle og ældre søskende kan også sagtens være med. Lyd- og lyseffekter kan virke voldsomme for de helt små børn under 2 år.

Hvad går overskuddet fra Cirkus Jul til?

Overskuddet går til Muskelsvindfonden.