Den Genfundne Bro

Den Genfundne Bro

januar 25, 2021 Slået fra Af Naturen i Danmark
Brugernes bedømmelse af Den Genfundne Bro
Sending
User Review
4 (3 votes)

Den Genfundne Bro ved Vestbirk i Midtjylland er en gammel jernbanebro som er genfundet og som i dag fungerer som natursti imellem Horsens og Silkeborg.

Historien om Den Genfundne Bro

Den Genfundne Bro er en gammel jernbanebro på strækningen mellem Horsens og Bryrup, der blev bygget i årene op til 1899 hvor broen åbnede for togtrafik. Broen skulle krydse Gudenåen ved Træden skov og endte med at blive Danmarks højeste jernbanebro på daværende tidspunt med en højde på 13,5 meter over vandet.
Broen fungerede som en privat jernbanebro til at fragte gods.

I 1929 blev strækningen forlænget, så jernbanen skulle gå til Silkeborg. Dette krævede dog også at bredden på jernbanen blev udvidet, hvilket gjorde broen for smal. Man besluttede derfor at tildække broen med jord, for at kunne bygge en ny jernbane hen over denne.

Efter at have været tildækket i 85 år, gravede man i 2014 den gamle bro fri af dæmningen og startede restaureringen af den gamle jernbanebro.
I dag fungerer broen som en del af naturstien fra Horsens til Silkeborg.

Området ved Den Genfundne Bro

Området omkring den gamle jernbanebro er et naturrigt område. Her kan man gå på opdagelse i skovene langs med Gudenåen eller man kan cykle en tur på den asfalterede natursti mellem Horsens og Silkeborg. Ved at gå eller cykle på den asfalterede sti er det også nemt for familier med barnevogn og klapvogn at komme rundt.

Ved broen er der et offentligt toilet, samt et overdækket område med borde og bænke. Således kan den medbragte mad nydes med gode forhold.

Parkering ved Den Genfundne Bro

Det er relativt nemt at komme til at parkere tæt ved broen. Kun ca. 300 meter fra broen finder man en stor p-plads. Herfra er der asfalteret sti til broen og videre mod Horsens.

Der er også rig mulighed for at tage cyklen, da den asfalterede natursti indbyder til en stille cykeltur i det skønne område.

Kort afstand fra p-plads til broen (Foto: Ferieogborn.dk)
Kort afstand fra p-plads til broen (Foto: Ferieogborn.dk)

FAQ

Hvor ligger Den Genfundne Bro?

Broen ligger ved Vestbirk, mellem Horsens og Bryrup i Midtjylland.

Hvor stor er den Genfundne Bro?

Broen er 13,5 meter over vandet og er 45,7 meter lang.

Hvornår blev Den Genfundne Bro åbnet igen?

Broen blev gravet fri, restaureret og genåbnet i 2014.Find vej

Den Genfundne Bro
Vestbirkvej 2
8740 Brædstrup
Danmark