Juleferie i Norge

Juleferie i Norge

november 11, 2021 0 Af Martin Fisker

Juleferie i Norge: Det er populært at tage på juleferie i Norge – Men vi danskere kender det måske bedst som en del af skiferien til de norske løjper. Men juleferie i Norge kan være meget mere end det!
– Sov i verdens største honningkagehus, oplev en eventyrlig hvid jul med spændende julemarkeder – og besøg julemanden. Her har vi listet nogle af de bedste steder at tage hen, hvis du ønsker at holde juleferie i Norge.

Gode steder at holde juleferie i Norge

  • Oslo
  • Tromsø
  • Bergen
  • Trondheim
  • Lillehammer
  • Henningsvær
  • Røros
  • Kristiansand og flere sydlige byer i Norge

Oslo – Norges julehovedstad

Med dekorationer overalt er Oslo et smuk oplevelse i hele december måned. Du vil sandsynligvis også få en hvid jul her, og hvis det er tilfældet, er Korketrekkeren kælkebakken omkring 20 minutter fra byens centrum rigtig sjov.
Fra midten af ​​november kan du besøge det store Winter Wonderland Christmas (Jul i Vinterland) julemarked ved hovedgaden Karl Johan. Shop julegaver fra markedsboderne, få en varm kop gløgg (den skandinaviske udgave af gløgg), tag en tur med pariserhjulet eller spænd et par skøjter på og slå dig løs på skøjtebanen. Der er også et populært julemarked på Youngstorget, samt flere andre mindre markeder rundt omkring i Oslo.

Er du på udkig efter en unik julemesse – Så er der julemesse på Norsk Kulturhistorisk Museum på Bygdøy i de første to weekender i december. Oplev traditionel jul i forskellige epoker, gennemse markedsboderne, deltag i juledekorationsworkshops og nyd festlig underholdning.

Du kan også gøre dine juleindkøb i Oslo på Aker Brygge kaj, Karl Johan og de omkringliggende gader, Hedgehaugsveien, Oslo City indkøbscenter og i Grünerløkka, for blot at nævne nogle få steder.
For du lyst til at smage på på den norske jul, så prøv de traditionelle juleretter på en lokal restaurant – husk blot at bestille bord på forhånd, da det er en travl tid.

Tromsø – Juleby

Jul i Tromsø - (Foto: Yngve Olsen Saebbe)
Juleferie i Tromsø – (Foto: Yngve Olsen Saebbe)

Minimetropolen Tromsø har forpligtet sig til at blive Norges officielle juleby og byder på en juleoplevelse fuld af magi.
Tromsø er det perfekte sted at komme i feststemning. Her kombineres byliv med spændende vinteraktiviteter og arktisk natur og så selvfølgelig det berømte nordlys.

Fra d. 18. november bliver gaderne oplyst med julelys, hvilket gør julegaveindkøb til en stemningsfuld fornøjelse. Du kan finde unikke gaver i boderne på julemarkedet, eller i de mere eksklusive butikker i Tromsø midtby.

Med en juleferie i Tromsø, kan du også tage på eventyr i den arktiske natur. Hvad er mere juleagtigt end at hilse på en rensdyrflok? En hundeslædetur under nordlyset vil med garanti også få dig i julestemning.

Julestemning i Bergen

De smalle gyder i den gamle hansestad Bergen er en vidunderlig ramme for at komme i julestemning. Du finder et stort julemarked på Torgallmenningen og så er byen også hjemsted for verdens største honningkageby. Se med, når de tænder lyset øverst i byen på Fløien, og runder aftenen af ​​med julekoncert.

Udover at lave lidt juleindkøb, bør du besøge KODE kunstmuseer, det berømte akvarium og adskillige andre spændende attraktioner rundt omkring i byen. Du kan sagtens kombinere et besøg i Bergen med en rejse til Flåm, enten med Flåmsbanen eller på et fjordsightseeing-krydstogt eller rundrejse som Norge i en nøddeskal.

En magisk jul i Trondheim

Julemarkedet i Trondheim finder sted i byens centrum hvert år i december. Her finder du et spændende og traditionelt marked med kvalitetshåndværk, julemad og juletræer. Oplev koncerter, teater og heste- og slædeture. Og i lavvoen kan du nyde lokal mad og drikkevarer ved bålet, mens du lytter til troubadourer og folkeeventyr.

Oplev den smukke blå time. Det giver alt udendørs et magisk blåt skær. Kombineret med de dekorerede markedsboder og tusindvis af små lys, er det som at træde ind i et norsk eventyr.

Julemarkedet blev afholdt for første gang i 2003, med kun 5 boder. I dag består markedet af over 90 udstillere og 100 kulturelle arrangementer.

Lillehammer – Ferie i Norge med sne

Juleferie i Lillehammer - (Foto: Jorgen Skaug)
Juleferie i Lillehammer – (Foto: Jorgen Skaug)

Drømmer du om et snedækket vinterlandskab, er Lillehammer et sikkert bud. Den hyggelige by ved Mjøsa ligger cirka halvanden time fra Oslo.

Oplev, hvordan julen blev fejret i middelalderen, på frilandsmuseet Maihaugen – som er vært for et festligt julemarked den første weekend i advent.

Et besøg for at se kunst og kunsthåndværk i det kreative knudepunkt Fabrikken er et must, og du bør også kigge forbi Lillehammer Kunstmuseum. Bagefter kan du opsøge de perfekte julegaver i byens julepyntede gader.

Kan du ikke helt holde dig fra skiferien – så kan en tur til Lillehammer let kombineres med en dag eller to i et af de nærliggende populære skisportssteder Hafjell og Kvitfjell, som normalt har åbent fra november måned. Du er måske også modig nok til at prøve bob- og kælkbanen, der blev brugt ved Vinter-OL 1994 – og hvis ikke, kan du tage stoleliften til toppen af ​​Lysegårdsbakkene for en fantastisk udsigt.

Juleeventyr i Henningsvær

Juleferie i Henningsvær- (Foto: Gunnbjørg Gunnarsdottir)
Jul i Henningsvær- (Foto: Gunnbjørg Gunnarsdottir)

Er du klar til en juleoplevelse under nordlyset? I den smukke landsby Henningsvær i Lofoten starter julehyggen i starten af ​​november. Denne autentiske fiskerby har mange hyggelige nichebutikker og lokale håndværkere, der har mestret kunsten at puste glas, stearinlys og design af uldhatte.

Selvom landsbyen er ret lille, finder du også flere kunstmuseer i Henningsvær, herunder Kaviarfabrikken og Galleri Lofotens Hus.

Tag en selfie med en af ​​de blå sparkeslæder, der er udstyret med hjul – perfekt i milde temperaturer – og tilbring en nat i en af ​​rorbuerne ved havet. Hvis du ønsker at komme ud af landsbyen, er en dagstur til Lofotr Vikingemuseum på Borg en god oplevelse.

Den nærmeste lufthavn og Hurtigrutens anløbshavn er i Svolvær, hvorfra man nemt kommer videre til Henningsvær.

Den traditionelle jul på Røros

Hvis du leder efter en nostalgisk følelse, har charmerende Røros præcis hvad du har brug for. Den gamle mineby med små tømmerhuse er på UNESCOs verdensarvsliste og er det perfekte sted at undgå juletravlheden i de større byer, med masser af nichebutikker og dygtige håndværkere, der sælger deres varer.

Røros sætter en stor ære i sin mad, så bliv ikke overrasket over at se rensdyr, fjeldørred og håndværksøl på menuen.

Kom i julestemning med et besøg på julemarkedet, der afholdes anden weekend i advent, og i Røros Kirke til en magisk julekoncert. Du kan også komme med på en guidet tur gennem byen eller prøve hundeslædekørsel.

En tur til Røros kan kombineres med en uforglemmelig julekoncert i Nidarosdomen i Trondheim. Du kan nemt komme til begge destinationer med tog eller fly.

Julebyer i syd

I det sydlige Norge finder du adskillige byer, der alle bidrager til at skabe den perfekte jul. Besøg Kristiansand og besøg julemarkedet på den offentlige plads. Smag den traditionelle julesmåkage-kageman, før du glider rundt på skøjtebanen.

Egersund ved Stavanger og Tønsberg ved Oslofjorden er begge byer, der jævnligt kåres blandt Norges bedste julebyer. I Fredrikstad på den østlige kyst af Oslofjorden skaber den gamle bydel i Gamlebyen en fortryllende atmosfære til fejringer før jul med festlig musik, nichebutikker og julemarkeder.

Sov i julemandens kæmpe honningkagehus

Vil du møde den norske udgave af julemanden? Det kan man ved at besøge bjerglandsbyen Savalen. Nissegata (Santa lane) har charmerende hoteller – eller du kan sove i verdens største honningkagehus!

Nissehuset har en gaveindpakningsmaskine, en eventyrtrone og selvfølgelig et posthus. Selvom Nissehuset har åbent året rundt, næsten hver dag, er det optimale tidspunkt at besøge stedet, naturligvis i de smukke vintermåneder.

Efter en dag fyldt med sjov i sneen, kan du varme dig i spaen og swimmingpoolen på Savalen Fjellhotel. I ugerne op til jul arrangerer byen sjove ferieaktiviteter i weekenden. Og når det nye år er her, samles julemænd fra hele verden i Savalen for at konkurrere i de årlige julemands vinterlege.

Kilde: Visit Norway